luni, 27 februarie 2012

Ce mananci in timp ce alaptezi, imediat dupa nastere





Deschidem seria articolelor destinate alaptarii.
Daca pana acum ne-am axat pe descrierea sentimentelor pe care le au mamele in timp ce nasc sau imediat dupa nastere, acum ne-am propus sa aprofundam trairile, nelinistile mamei care alapteaza.


Idei preluate-mituri consacrate?
Sunt foarte multe idei pe care le preluam dintr-o lume virtuala, adesea accesam informatii care nu sunt valabile, care ne creeaza o stare de discomfort in perioada imediata nasterii. Toate aceste sentimente sunt accentuate sensibilitatea specifica acestei perioade de dupa nastere, cand schimbarile hormonale ne creaza fie o stare de neliniste-slabiciune, fie o stare de agitatie-irascibilitate.


Ce mananci imediat dupa nastere? Dar in timpul alaptarii?

Tu transmiti prin laptele tau cele mai bune si hranitoare substante pentru bebelusul tau.




Ce ar trebui sa stii despre laptele de mama?
• Ii creeaza copilului o buna rezistenta la infectii pe termen lung, in final o buna imunitate;
• Este perfect constituit pentru varsta lui incepand din prima zi de nastere, chiar prima ora
• In prima zi vei avea colostru, care este un lapte extrem de concentrat in cantitate mica, dar perfect adaptat nevoilor nutritive ale bebelusului tau si capacitatii stomacului acestuia (capacitatea stomacului se mareste de la o zi la alta pe masura ce creste nevoia de hrana);
• In timp, compozitia laptelui se schimba dupa nevoile si varsta bebelusului;
• Laptele de mama este usor de digerat;
• Stimuleaza construirea unei relatii apropiate si ocrotitoare dintre mama si copil;
• Alaptarea reduce riscul sangerarilor de dupa nastere la mama, ajuta uterul sa isi revina la dimensiunile normale;

Si atunci, ce ar trebui sa mananci?
Trebuie sa mananci sanatos, exact cum ai mancat si in timpul sarcinii: fructe, legume, proteine, lactate, fiindca ai nevoie de o alimentatie de calitate.

Dar fructele nu produc fermentatie?
Aceste mituri au existat mult timp in cultura romaneasca, considerandu-se ca anumite alimente pot trece in laptele matern.
S-a pus intrebarea: cum se poate face acest lucru?
Laptele se formeaza la nivelul sanului, extragand lichidele din vasele de sange, apoi, sub influenta unui hormon, prolactina, ,,fabricuta de lapte” aflata la nivelul acinilor, produce,, instant” laptele necesar bebelusului tau.
Nu luam substantele nutritive din stomacul mamei!
Substantele trec in circulatia sanguina, iar aceasta le transporta la nivelul sanului.
Fermentii sunt produsi specifici care raman numai la nivelul stomacului! 





Ce transmitem noi de fapt prin ,,lapte”?
Transmitem starea mamei.
Daca o mama are un disconfort legat de alimentele consumate, va transmite STAREA bebelusului sau.

In consecinta, este important sa mancati alimentele care le consumati pana acum, iar cele care v-au creat in mod normal discomfort, evitati-le.
Exista mame care au tinut un regim strict, au manact numai legume si fructe fierte si totusi bebelusii lor au avut o stare de neliniste.
De ce au avut aceasta stare? Fiindca credeau ca orice aliment pe care il mananca il vor transmite bebelusului, care il va tolera sau nu.
Acele mame care au fost convinse ca transmit doar sentimente prin lapte, au avut bebelusi linistiti, care nu au avut colici abdominale.

O mama linistita, ponderata cu o atitudine pozitiva, impacata cu sine, va avea unbebelus linistit, indiferent de ceea ce contine meniul zilnic al acesteia.

Un comentariu:

  1. Bravo bravo bravo !!!!!! Absolut superb acest articol.Foarte bine structurat,foarte interesant,informativ si adevarat.Sunt "mamica de Isis",pacienta Dnl doctor Cristurean de ani de zile si o tanara femeie moderna,organizata si foarte informata care aplauda cu toata puterea tot ce inseamna Isis.In curand voi trimite si eu mail cu povestea nasterii mele...10 decembrie 2011

    RăspundețiȘtergere