miercuri, 4 mai 2011

Nasterea in apa in Romania este o noutate?

scufundarea in apa iti creaza sentimentul de relaxare


 Gravidele isi doresc o nastere in apa, dar cateodata lipseste informatia valabila

Astazi am fost contactati de o gravida din alta localitate, Galati care isi dorea o nastere naturala, in conditii decente hoteliere si medicale.
Avea informatii despre nasterea in apa, dar pareau insuficiente, iar multe dintre ele erau controversate.
Am intrebat-o de unde are aceasta informatie si ne-a relatat ca "spatiul virtual" i-a fost baza cunoasterii din acest domeniu.

Am citit informatia care exista pe internet despre nasterea in apa din Romania si am realizat ca sunt multe mesaje controversate, multe dintre ele vechi, multe convingeri preluate dintr-o lume excesiv de medicalizata a nasterii.

Este timpul ca informatia sa fie putin retusata, axandu-ne pe realitatea care se intampla de doi ani in clinica Isis din Constanta!

Nasterea in apa pentru multe persoane este un lucru pe care si l-au dorit, iar acum il pot avea!

Informarea din surse sigure: carti de specialitate, specialistii in domeniu, studii din strainatate

Sunt femei care s-au informat, care citesc multe materiale din strainatate, au exemplele prietenelor care au nascut in alte tari: acasa, in apa, in unitati sanitare sau centre de nasteri.
Ele cunosc experienta pozitiva a altor femei, au notiunile teoretice, iar faptul ca in Romania se intampla acest lucru, este drumul deschis si sigur catre un vis devenit realitate.
Aceste femei vor dori sa stie ca lucrurile se petrec ca in strainatate, ca se respecta anumiti parametri teoretici.



Nasterea in apa are o conotatie de senzational?

Exista un alt gen de femei care nu cunosc foarte multe lucruri despre nasterea in apa, care au auzit ca poate fi mai bine pentru mama, ca este un lucru nou.
Acestea vor dori cat mai multe informatii despre nasterea in apa: beneficii pentru mama si copil, de ce se alege scufundarea in apa, ce pericole  pot apare pentru mama si fat, daca se poate face epiziotomie si cand. De asemenea vor dori sa stie care este adresabilitatea pentru acest gen de nastere.

Cine alege o nastere in apa?

Femeile care aleg nasterea in apa sunt persoane deschise la nou, pot urma un trend (urmeaza exemplul altora), daca au confirmari ca lucrurile sunt pozitive. 
Posibil sa se intrebe care este rata nasterilor in apa in Romania, ce spun alte femei despre aceasta experienta. Este important sa cunoasca realitatea din surse sigure, de regula de la persoanele care directioneaza catre aceste centre sau sa se adeseze direct celor care sustin gravidele in maternitatile unde se naste in apa.

dr. Cristurean Viorel monitorizeaza bataile cordului fetal  intermitent(BCF-urile)

         
       


Este bine de stiut ca, din ce in ce mai multe femei aleg sa nasca in acest mod.

12 comentarii:

  1. multi pot spune ca este o fitza sa nasti in apa ( mie asa mi s-a intamplat! dar ce draga, n-au mai nascut femeile natural...de ce in apa, ca o fi si ca o pati..
    n-au contat deloc "rautatile" celor care erau contra ci, din contra....m-au ambitionat sa merg pe drumul acesta si...NU REGRET DELOC!
    Din contra, recomand cu caldura nasterea in apa! momentan nu i-am gasit dezavantaje. si ca sa subliniez asta va spun ca puiul meu a avut dubla circulara de cordon si este perfect sanatos! pentru asta trebuie sa multumesc super echipei care m-a asistat la nastere in frunte cu dl doctor Zaher!

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga noastra mamica,
    intelegem ca tu ai avut parte de o nastere in apa, in clinica noastra.
    Spui ca te-ai ambitionat si nu ai ascultat "rautatile" celorlalti. Cand spui "rautati" la ce anume te referi? La practica nasterii din ziua de azi? Sau la faptul ca te adresezi unei clinici private si alegi un mod diferit de a naste?
    Asa cum spui tu, se poate naste natural, chiar si in apa, daca exista o dubla circulara de cordon.
    Iti multumim mult pentru aprecieri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vrut sa nasc in apa la Isis in urma cu doi ani si un pic. Sarcina a fost ca din carti, totul ok, nasterea normala si fara nici un fel de probleme. Dar n-a fost in apa, desi eu asa am dorit. Nici pana astazi n-am aflat motivul.

      Ștergere
    2. Buna ziua!
      Sunt multi factori care ar fi putut interveni:
      1. Intrarea dvs in apa ar fi putut inceti travaliul, daca a fost un travaliu lung
      2. Daca ati avut un travaliu scurt, se poate sa nu fi avut timp sa intrati in apa
      3. Se poate ca bataile cordului fetal sa fi oscilat, sa fi avut momente cand erau la limita admisa pentru sanatatea micutului.
      Pentru a nu crea emotii femeii care naste, care are nevoie de concentrare maxima, de control, cadrele medicale nu comunica intotdeauna femeii care naste aceasta situatie, fiindca se poate crea panica cand nu este cazul, cand situatia este sub control in privinta gestionarii terapeutice a travaliului.
      Ati discutat aceste aspecte cu medicul care v-a urmarit sarcina si travaliul? Raspunsurile vi le poate da doar el, in cunostinta de cauza, restul nu sunt decat supozitii. :)

      Ștergere
  3. Imi place ideea de a naste in apa cel mai mult printre alte motive pentru ca la prima nastere mi s-a parut oribila pozitia impotriva gravitatiei de pe masa ginecologica. Poate ne dati si cateva precizari din perspectiva experientei referitor la cele enumerate mai sus: beneficii pentru mama si copil, de ce se alege scufundarea in apa, ce pericole pot apare pentru mama si fat, daca se poate face epiziotomie si cand si mai ales daca se poate fara?

    RăspundețiȘtergere
  4. Oana, sigur!
    In curand vom epune si alte articole in care sa prezentam detaliat din punct de vederea teoretic ce se intampla la o nastere in apa, cat si povesti ale celor care au nascut. De altfel, pe acest blog, daca frunzaresti vei gasi povesti ale multor bebelusi nascuti in apa.
    Pozitia pe masa ginecologica nu este comoda pentru mama, iar pentru a usura si scurta travaliul este bine sa ne folosim de gravitatie, asa cum spui tu. Insa sunt situatii cand pozitia pe masa poate fi de ajutor pentru supravegherea gravidei si a bebelusului, daca situatia o impune.

    RăspundețiȘtergere
  5. eu am nascut la ISIS in apa cu domul doctor Zaher si a fost minunattt

    RăspundețiȘtergere
  6. Anca, acum cat timp ai nascut?
    Crezi ca ne poti povesti ce inseamna "minunat" pentru tine?

    Experienta ta poate fi de folos si altor femei care isi propun sa nasca in apa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma tem ca pretul pentru nasterea naturala la Isis este mare si prohibitiv. ar fi de un real folos o colaborare cu CAS-ul pentru o decontare partiala a acestor servicii. 1000 de euro nu prea se justifica decat in cazul operatiei de cezariana fiindca exista niste costuri dar pentru nasterea normala , fara medicatie care este justificarea? macar dac ati face cazarea de 4 nopti as intelege.

      Ștergere
    2. Stimate cititor,

      Politica de preturi a institutiei noastre are un substrat analizat din toate punctele de vedere, astfel incat sa putem asigura tuturor conditii decente de cazare si servicii medicale complete.

      Sugestiile dvs, deja au fost trecute prin filtrul nostru.

      Va multumim pentru interesul acordat!

      Ștergere
  7. Numai dr.Zaher asista nasterea in apa?

    RăspundețiȘtergere
  8. Toti medicii clinicii sunt pregatiti si asista nasterea in apa, insa dr. Zaher a avut un numar mai mare, probabil de aceea dvs cititi comenturile si povestile celor care au nascut in apa cu dumnealui.

    RăspundețiȘtergere